fredag 18. mars 2011

Hvordan hjelpe andre...

Vi har begge to vurdert lenge at vi ville bli blodgivere, så jeg dro innom sykehuset og blodbanken her om dagen for å melde vår interesse. Det å gi blod kan hjelpe ufattelig mange, ved; ulykker, operasjoner, kreft/blodsykdommer, brannskader, fødende og nyfødte. Det siste hadde jeg ikke tenkt noe særlig over, men det sier seg selv hvis fødselen plutselig skulle utvikle seg til å bli komplisert og barnet må få skiftet ut blodet sitt eller mor må få overføring på grunn av kraftig blodtap.
Vi ble fort "forkastet" begge to, vi er dessverre ikke interressant som blodgivere ettersom vi begge har piercing i både tunga og leppa, samt at jeg har hatt alvorlige reaksjoner på medikamenter. Jeg har i alle fall forsøkt å bli blodgiver. Så da får vi nøye oss med at vi "bare" er organdonorer. 

Når jeg kom hjem studerte jeg hjemmesiden til blodbanken og fant fort ut at det ikke var "bare bare" å bli blodgiver. Det er faktisk veldig strenge kriterier for å gi blod, og det skulle bare mangle! De skal være 110% sikker på at blodet ikke skal skade mottakeren og giveren.

Du kan ikke gi blod hvis:
* Du ikke føler deg helt i form, har sovet dårlig, spist lite eller er svært sliten.

* Du har vært i situasjoner som kan gi økt fare for smitte med HIV eller hepatitt. Eksempelvis utenlandsreiser, ettersom mange infeksjonssykdommer smitter med blod.

* Du har piercing i slimhinner, det utelukker deg som blodgiver. Fjernes den, kan du gi blod etter en måned. 

* Du har en kronisk sykdom, for eksempel revmatiske lidelser, diabetes, epilepsi eller hjertesykdommer. 

* Du til daglig bruker medikamenter, noen av disse kan utelukke deg fra givning, permanent eller for en periode.

* Har hatt kreft, men likevel er erklært frisk. Unntakene her er basalcellecarcinom og celleforandringer på livmorhalsen. Skal du bli vurdert som giver må dette vurderes og godkjennes av blodbankens lege.

* Du har alvorlige allergiske sykdommer. Har du hatt en alvorlig allergisk reaksjon i forbindelse med medisinbruk eller matinntak.

Så til dere som ikke blir ekskludert i følge denne lista og som ikke lider av sprøyteskrekk, vil jeg oppfordre dere til å gi blod! Det er alt for få som tenker over at ens eget blod kan redde andres liv, og noen skjønner kanskje ikke viktigheten av å være blodgiver før de selv kanskje trenger blodoverføring. 
Så enkelt er det å bidra, og hjelpe andre.


Tuppen sender dere ønsker om en fin natt, med flotte drømmer.

4 kommentarer:

 1. Så enig! De som kan bør absolutt gi blod. Den lille tiden det tar å gjøre det kan redde liv! Jeg kommer ikke på én eneste grunn til å la være.

  De har ganske strenge krav ja (heldigvis), så jeg ble veldig glad da jeg ble godtatt som giver :) Fikk for ikke lenge siden beskjed om at man ikke skal gi blod når man prøver å bli gravid, så det får vente litt... Men jeg skal absolutt kontakte de igjen når jeg kan.

  SvarSlett
 2. ...Og i tillegg kan en ikke gi blod når en er sykemeldt eller under utredning... Jeg er blodgiver og har vært det i flere år, men ettersom jeg er sykemeldt pga vondt i foten får jeg ikke gi blod. :( Syns nå det var litt merkelig, men skal ikke være vanskelig jeg. Kommer tilbake når jeg er frisk!! :) Men ja, er veldig bra å være blodgiver, kjekt å kunne bidra på en måte som iallfall ikke skader deg selv (blodet "vokser" på igjen på noen uker!!)

  Forresten donor appen gikk jeg bare inn på android tlf min og søkte etter!! Fikk den opp på norsk!! :)

  Ha en flott slutt på helgen! Klem!

  SvarSlett
 3. Jeg har vært blodgiver i noen år, tok ut min tungepiercing for å få bli det og har ikke angret :) Jeg har fått gi blod både når jeg har brukt antibiotika og både før og etter forsøk - og jeg har opplyst om alle medisiner jeg har brukt :)

  SvarSlett
 4. Du får heller
  Ikke gi blod hvis du har vært gravid siste 12 månder uansett svangerskapslengde og utfall

  SvarSlett

Tusen takk for at du skriver noen ord til oss :)