onsdag 23. mars 2011

Barnløshet og enslige kvinner

I kveld gikk det et program på NRK 2; spekter med temaet barnløshet. Vi fikk ikke muligheten til å se dette programmet, men heldigvis så ligger det ute på nettsiden til NRK. Vi har akkurat sett det, og synes programmet var veldig bra. Og det var litt morsomt å se hva forskerne mente for 20-30 år tilbake i tid. Til tider veldig hårreisende meninger! 
Programmet setter veldig fokus på enslige kvinner som reiser til Danmark for å få hjelp til å lage det barnet de så lenge har ønsket seg. Synes virkelig at det var på høy tid at det ble laget et program om akkurat denne problemstillingen, for det har til nå fått alt for liten oppmerksomhet, og det virker som enslige kvinner på en måte er blitt glemt og har havnet lengst bak i køen når det kommer til rettighetene for at de også skal kunne få kunstig befruktning. Til de av dere som ikke fikk sett programmet eller ønsker å se det en gang til så ligger det her: Spekter-Barnløshet

Det som provoserer oss noe voldsomt er at enslige kvinner blir stemplet som "utilstrekkelige" nettopp fordi de ikke har noe partner!! Regjeringen og bioteknologinemnda mener at årsaken til at enslige kvinner ikke har denne rettigheten er at; det er til barnets beste å ha to foreldre, enten det er mann og kvinne eller kvinne og kvinne, så lenge de er i et parforhold har de altså retten til å bli foreldre. Hvem i pokker kom opp med den ideen at enslige kvinner ikke strekker til, og at barnet kan få en identiteskrise fordi det ikke har noe far?! Det er helt hårreisende at vi faktisk ikke er kommet lengre her i Norge, når man ser hvor langt de er kommet i våre naboland. Og det er ikke bevist på noen som helst måte at barn av enslige kvinner har tatt skade av at de bare har en mamma og ikke en pappa. Synes også at det er interessant at det er ingen som nevner de enslige kvinnene som har one-night-stands ute på byen og blir gravide. Er ikke alltid disse barna får en far heller!!
 

Man blir rett og slett oppgitt over den behandlingen enslige kvinner får! Så til dere enslige kvinner der ute som er i prosessen om å oppfylle det største ønsket i verden, å bli mamma, dere er beundringsverdige og tøffe som gjør dette. For det er en slitsom og følelsesmessig prosess dere går gjennom, ekstra kjipt er det at dere blir eksludert av Norge. Vi føler med dere, og skulle mer enn gjerne sett at det ble tillatt for enslige kvinner å få kunstig befruktning. At dere blir gode mødre er det heller ingen tvil om, for dette er ikke noe man kaster seg inn i helt plutselig. Det er en møysommelig og lang prosess med mye tanker, tilrettelegging og planlegging, og ikke minst; det er nøye gjennomtenkt. Vi beundrer pågangsmotet deres og vi håper at alle som reiser til Danmark får ønsket sitt oppfylt!
Stå på dere enslige kvinner der ute, og ikke gi opp!! 

Dansk bok om det å være selvvalgt alenemor til donorbarn.Stor klem til dere alle fra: Tuppen & Lillemor

7 kommentarer:

 1. Tusen takk! Dere setter ord på akkurat det jeg satt og tenkte etter å ha sett programmet. Dette er skikkelig frustrerende.

  SvarSlett
 2. Hjertelig takk!! :-) Gode ord å ha med seg! Jeg må innrømme jeg satt lengst utpå stolsetet når han fra Bioteknologinemnda la frem sine synspunkter (eller nemnda sine) Kunne virkelig tenkt meg en prat med dem!! Så utrolig sneversynt. Enda godt at vi har naboland som har funnet ut hvilket århundre vi lever i :-)
  Masse lykke til - til dere også, jeg har lest litt på bloggen og vet det har ikke bare vært solskinnsdager. Synes dere er tøffe dere også!! ;-)
  Klem fra Solskya (singel med 'danske' i magen)

  SvarSlett
 3. Skulle bare mangle at man ikke skal dele sin frustrasjon over den urettferdigheten dere blir utsatt for! Blir så frustrert og oppgitt.
  Dette programmet var enda et bevis på at vi virkelig lever i "annerledes landet Norge".

  Tusen takk Solskya, men det er vel i motbakke det går oppover ;o) Ordner seg til slutt for snille piker.

  SvarSlett
 4. Takk for et meget godt innlegg og super støtte! Vet ikke helt hva jeg skal si, jeg. Har så mye jeg vil si at det gjør meg taus! Klem til dere to søtnoser! <3

  SvarSlett
 5. Det var fine ord, og jeg velger å være en av de som tar de til meg - tusen takk :) jeg er forøvrig veldig enig med dere, og sitter med de samme tankene rundt dette etter gårsdagens program jeg også. Og hva en middelaldrende herremann SYNES burde da ikke bety noe som helst!

  SvarSlett
 6. Enblirto?: Man blir rett og slett målløs av slike programmer, men heldigvis klarte vi å sette ord på alle de følelsene det programmet satte i sving! Klem tilbake <3

  Et ønske: Godt at du tar det til deg :D Det blir rett og slett for dumt å lage et program hvor en mann i 50 årene sitter å deler sine og bioteknologinemndas synspunkter! Lurer på hvor mange enslige kvinner i 20-30 årene det sitter i den nemnda?

  SvarSlett
 7. Hjertelig tusen takk!! Har de folkene noensinne tenkt på hvor stor del av folkene i dette landet som skiller seg eller går fra hverandre (samboerpar) og at dermed også mange barn vokser opp med en forelder likevel?? Er jo enormt mange oppegående barn i dette landet som har vokst opp med alle mulige former for voksne (besteforeldre, fosterfamilie, homofile foreldre, enslige....) Det er det jeg syns er mest tragisk med dette landet. De tror at kjernefamilien er det som er best, men det er faktisk ikke så ofte landet har denne familien, så det er mer en illusjon enn et faktum! Jeg skal iallfall passe nøye på hvem jeg stemmer på ved neste valg for nå er jeg jammen meg lei av at jeg ikke skal ha rettigheter!! :) Tenkte å legge meg nå, men skal virkelig se filmen i morgen! Takk for tips!!

  SvarSlett

Tusen takk for at du skriver noen ord til oss :)