lørdag 8. oktober 2011

Alkohol og nikotin

Da vi var innom sykehuset i går hang det en hylle på veggen med masse ulike reklamefoldere og blad. Vi endte opp med å ta med oss bladet BAM, som jeg leste på sengen i går. Koselig lesing, og jeg fikk sove godt i natt. :) 
Det andre vi tok med oss var en informasjonsfolder som Blå Kors står bak. Den tar for seg temaet graviditet og alkohol. For en drøy uke siden hadde Jordmoren et innlegg om akkurat samme temaet, og vi føler at emnet er så utrolig viktig at vi også velger å skrive om det. Vi skriver om det ut fra den informasjonen vi sitter med ut fra det Blå Kors har skrevet i sin brosjyre.

Alkohol, og særlig vin, har blitt en større del av det sosiale samværet med venner og familie, og det drikkes stadig oftere med barn til stede. Forbruket er doblet på ti år både blant voksne og hos ungdom.

"Ett glass vin kan du vel ta?!"
Gravide kvinner lurer ofte på om de kan ta et "lite glass" i sosiale sammenhenger. Om ett glass er for mye eller om helt OK vet forskere lite om. Forskning viser at selv små mengder alkohol kan hemme utviklingen av fosterets hjerneveller. Man kan aldri vite hvilken skade det ene vinglasset gjør.

Men en ting er sikkert: forsteret får like høy promille som mor. I tillegg bryter forsteret ned alkoholen saktere. Avfallstoffene fra alkoholden blander seg med fostervannet som det lille vesenet drikker. Og bakrusen varer lengre. I en voksen kropp gjør som regel ett glass vin ingen skade, men for et foster som utvikler hundretusenvis av hjerneveller i minuttet, er det en voldsom mengde.

Det sikreste er å avstå helt fra alkohol så snart man starter prøvingen på å bli gravid.
 
Dersom du vil vite mer om temaet, også etter at barnet er kommet, se også: Bevisste foreldre, en god start Det ligger masse nyttig informasjon på denne siden, og man kan også bestille gratis brosjyrer om fire ulike faser om alkohol og barn.
Anbefaler dere også å ta en tur innom her, barnesitater fra barn mellom 5-10 år som har kommet med sine forklaringer på alkohol og hvordan voksne oppfører seg når de drikker alkohol. Det er en internettside til ettertanke.

Printscreen fra internettsiden som er linket til over.
 Vi skulle ønske at det ble fokusert litt mer på røyk og snusing under svangerskapet, for dette er også noe som både påvirker og skader fosteret. På denne siden kan du lese masse om hva både direkte røyking og passiv røyking gjør med både fosteret og barnet etter at det er født. Når det kommer til snusing i svangerskapet er det forsket for lite på det ettersom det er så få kvinner som snuser. Men etter røykeloven kom har antall snusende kvinner økt betraktelig, er vel kanskje på sin plass å starte litt forskning på dette. Det er likevel påvist at snus er skadelig for både fosteret når det er i magen og etter fødsel om det blir ammet.

Så det er vel ganske klart: er du gravid bør du avstå fra både alkohol og snus/røyk.
Ellers så ønsker vi dere alle en flott helg. Ekstra lykkeønskninger går til Pergoberta som har egg som ligger å godgjør seg i varmeskapet i helga, og venter på å bli satt inn i hennes lune hybel på mandag! Vi krysser armer og ben for deg og din kjære Pergoberta!

Klemmer fra Tuppen & Lillemor

5 kommentarer:

 1. Dette temaet er så innmarig viktig! Takk for at dere skriver om det! God søndag! klemmer:)

  SvarSlett
 2. Bra tema! :)
  Veldig fint å lese om.For det er noe som opptar de fleste av oss,men som vi ser for lite av!

  SvarSlett
 3. Det har kommet en forskningsrapport som sier at snus er værre enn røyk i svangerskapet, den finner dere her: http://www.dagbladet.no/2011/09/01/nyheter/utenriks/forskning/tobakk/17916463/

  Ellers er jeg litt både og til all denne propagandaen, når man ser til andre land det er naturlig å sammenligne seg med, så har de ikke høyere forekomster av alt staten skremmer oss med i forhold til svangerskap og røyk/alkohol, til tross for mye mer liberale holdninger...

  Skal la være å begynne en diskusjon om det her inne :)

  SvarSlett
 4. Virker heldigvis som de fleste gravide i dag er helt avholdende til alkohol i sangerskapet. Leste i en brosjyre som jeg fikk fra jordmora at 96% av alle gravide er totalt avholdende (og jeg tenker at en del av de som har oppgitt at de har inntatt alkohol har gjort dette før de visste at de var gravid, eller at de har et problem med rusmidler). Så stort sett er det heldigvis gode holdninger ute å går :)

  For meg alkohol helt utelukket i svangerskapet (røyk/snus er helt utelukket fra før av). Men jeg har blitt litt overrasket over den eldre generasjonen etter at jeg ble gravid. Mormor har spurt om jeg vil ha et glass vin til maten. Og da jeg svarte "det kan jeg jo ikke", forklarte hun at dette hadde vært helt normalt før i tiden - så heldigvis var det mindre vanlig med vindrikking på mormors tid ;) Og da jeg forklarte henne at dette frarådes, var hun helt enig i at det var viktig å være på den sikre siden :) Mamma sa at det var mange som mente det var greit med et glass vin da hun var gravid også. Så det er viktig at dette er noe det snakkes om, og at anbefalingene fra helsevesenet er tydelige :)

  Klem klem :)

  SvarSlett
 5. Hei!
  Her er min nye blogg.
  Der kan du sende meg en mail :)
  -Bondekjerringa-

  SvarSlett

Tusen takk for at du skriver noen ord til oss :)