tirsdag 12. april 2011

Advarsel!

De fleste av oss er kjent med at man ikke bør ta ibux når man forsøker å bli gravid eller er blitt gravid. Ibuprofen skal visstnok ikke være spesielt bra for et foster. Noe mer fordypende info om ibux har jeg ikke.

Derfor har man blitt beroliget med at man skal ta paracet ved smerter når man er prøver eller er gravid, derfor har vi unngått ibux og brukt paracet ved behov. Overraskelsen var rimelig stor da jeg kom over en artikkel i et magasin jeg leste når jeg var på sykehuset! 

Jeg gjengir innlegget i sin helhet: "Barn som får paracetamol før de fyller seks måneder, har dobbelt så stor risiko for å utvikle astma innen de er ti år. Tar mødrene dette midlet tidlig i svangerskapet, blir risikoen mer enn fordoblet. Det viser en stor norsk studie fra Barneklinikken ved Oslo universitetssykehus. Forskerne tror dette kan være noe av forklaringen på økningen av astma hos barn."
Det foreligger også en dansk studie av paracetamol, hvor forskere har kommet frem til at: "Bruk av det smertestillende midlet paracetamot under svangerskapet gir økt risiko for å føde gutter med misdannelser i kjønnsorganene." Link til denne artikkelen finner du her.

Så heretter unngår vi alt som heter smertestillende under prøveperioden og de første månedene til babyen, så langt det lar seg gjøre. Skulle vår fremtidige baby bli syk å få høy feber, så kan vi ikke unngå å gi barnet paracet for feberen må jo ned.

Moralen i dette er: det finnes rett og slett ikke medisiner som ikke forårsaker bivirkninger, og man bør unngå det såfremt det er mulig. 

Vet at vi nå kommer til å bli mye mer forsiktig på hvilke medikamenter vi kan bruke, samt studere pakningsvedlegget bedre enn vi tidligere har gjort. 

Bildet er lånt fra google


Klemmer fra: Tuppen

7 kommentarer:

 1. åh, jeg trodde det samme som dere! da får man bare holde seg unna ja:) takk for info!

  SvarSlett
 2. Oi, trodde virkelig ikke at paracet og var farlig... :( Men er vel litt sånn at en kan ta alt med måte tenker jeg.. eller?? Heldigvis spiser jeg ikke ofte tabletter, men har blitt litt nå som jeg har vært sykemeldt lenge med vond fot..!

  Skulle jo skrive mailadressen min ja! Hehe! Send en mail til Isis32rny@gmail.com så skal jeg få sendt den i dag!! :)

  SvarSlett
 3. Å, det visste jeg ikke!
  Jeg har tatt paracet nettopp fordi ibux ikke er bra når man prøver å bli gravid/er gravid.. Jeg sliter med mye hodepine, og det eneste som har hjulpet er tabeletter, men nå kommer jeg ikke til å ta slike heller. Får heller ha vondt. Vil ikke risikere å ødelegge noe liksom..
  Takk for informasjonen!

  SvarSlett
 4. Oi, tusen takk for info. Jeg har tidligere vært helt avhengig av å ta smertestillende på grunn av hodepine. Men heldigvis så har jeg funnet ut hva som gjorde at jeg fikk så mye hodepine: Jeg drakk mye te. Etter at jeg sluttet å drikke te eller iallefall ikke mer enn en kopp om dagen har jeg også blitt kvitt hodepinen. Så da slipper jeg egentlig å bekymre meg for dette.

  SvarSlett
 5. Ble rimelig overrasket selv da vi oppdaget dette med at paraceten. Lettere forvirret er vel mer rett å si, for vi har bestandig fått høre at paraceten er harmløs.
  Er ikke akkurat noen pille-knaskere, men til tider behøver man naturlig nok smertestillende.

  Skulle bare mangle at vi ikke skulle informere om noe slikt, vi er alle i samme båt, og på vei mot det samme målet. Når paraceten tydeligvis har så store bivirkninger som det er påvist i forskningen, ja da måtte vi bare skrike ut!

  SvarSlett
 6. Den artikkelen er lite nyansert. Paracet i moderate mengder i korte perioder er ikke noe problem :)

  http://nhi.no/forside/gravide-og-paracetamol-36037.html

  http://www.legemiddelverket.no/templates/InterPage____82692.aspx

  Så ingen vits å sitte med feber/hodepine, en kan fint ta en paracet :)

  SvarSlett
 7. Hei jenter!
  Ville bare si at luen er i posten!! :)
  Nå flyr jeg avgårde til varmere strøk, så blir nok ikk mye jeg får med meg de neste 17 dagene, men liten mulighet for at jeg kanskje putter et innlegg eller to på bloggen som fristelse! Hehe!!
  Ha en strålende påske!! :)

  SvarSlett

Tusen takk for at du skriver noen ord til oss :)