fredag 2. mars 2012

Hva skjer?

Siden jeg selv dessverre har blitt overstimulert er det naturlig å skrive om hva som skjer når man er overstimulert, og hvilke signler kroppen sender ut i dette tilfellet og hva man bør være obs på. Selv er jeg veldig oppblåst i magen og ser ut som jeg er 7 måneder på vei, har forferdelige smerter i magen og sliter tidvis med å både sitte, stå, gå, ligge og kjøre bil. Innlegg om uttak/innsett kommer i morgen! :)


Ovarialt hyperstimuleringssyndrom (OHSS)
Eggstokkene blir veldig hovne, lekker overflødig væske i kroppen. Eggstokkene produserer for mange follikler. OHSS oppstår vanligvis som et resultat av medisiner for å stimulere eggstokken og kan utvikles etter IVF. I de fleste tilfeller symptomene er milde og lett å behandle. I svært sjeldne tilfeller kan pasienten utvikle blodpropp (trombose), få lever-eller nyreproblemer og væske i lungene.
I svært alvorlige og sjeldne tilfeller kan OHSS være potensielt dødelig.

Du har en større risiko for å utvikle OHSS hvis du:
Er ung (under 35)
Har PCOS
Har hatt OHSS tidligere

Symptomer på mild OHSS:
Hevelse i magen eller oppblåsthet
Milde magesmerter
Svimmelhet

En av tre kvinner som gjennomgår IVF utvikler mild OHSS. Det kan vanligvis behandles hjemme og har en tendens til å bli bedre i løpet av få dager. Om du ikke blir gravid vil symptomene forsvinne en uke etter innsett. Skulle du derimot bli gravid vil symptomene ta seg opp som følge av at kroppen produserere hcg, men de vil avta etter noen få uker. OHSS er ikke skadelig for et eventuelt foster.  Om du har OHSS, bør du ikke trene for hardt eller ha sex, da dette kan skade de hovne eggstokkene. I noen tilfeller kan IVF behandlingen bli avbrutt som følge av OHSS.

Hjemme bør du:
Drikke vann når du er tørst
Ta smertestillende, som for eksempel paracetamol eller kodein
Bevege bena regelmessig for å redusere risikoen for blodpropp
Holde deg unna salt mat ettersom dette binder væske


Du bør ikke drikke store mengder vann eller ta betennelsesdempende smertestillende, for eksempel aspirin eller ibuprofen, da disse vil påvirke hvordan dine nyrer arbeider. 

Ring din klinikk eller dra til ditt nærmeste akuttmottak umiddelbart hvis du:
 • kaster opp
 • har sterke magesmerter
 • er ekstremt tørst
 • tisser kun små mengder mørk urin
 • har diaré
 • har forstoppelse
 • har pustevansker
 • har rødt, varmt eller hovent ben
Disse symptomene er forårsaket av at væske bygger seg opp i magen og i alvorlige tilfeller, brystet og lungene. Om kroppen din blir dehydrert, kan nyrer, lever og lungefunksjon påvirkes. Folliklene vil avgi væske til bukhulen og dermed får man et væsketap fra blodet som sirkulerer i kroppen. Væsketapet gir konsentrert (tykkere) blod og dermed økt risiko for blodpropp. De som blir overstimulert følges derfor med blodprøver (hematokrit) for å sjekke at blodet ikke blir for tykt. Hvis det er fare på ferde får man daglige injeksjoner med Klexane, som er blodfortynnende.

Hvis du har alvorlig OHSS blir man innlagt på sykehus for å få satt i gang medisinske tiltak. Alvorlige komplikasjoner kan sette liv i fare, noe som er grunnen til at du bør søke medisinsk hjelp så snart som mulig.

Legen kan ikke gi deg noe som vil umiddelbart stopper OHSS. Men symptomene dine kan behandles med smertestillende, intravenøs væske, støttestrømper, blodfortynnende og eventuell tapping av væske i buken.Til deres informasjon: Jeg er ikke utdannet lege, og all informasjon som er skrevet her er hentet fra samtale med legen på Hfs samt fra legesider på nettet.
4 kommentarer:

 1. God bedring ønsker sendes over! Har god kjennskap til overstimulering og kjenner meg godt igjen i din beskrivelse. Jeg ble og behandlet i Haugesund, men måtte tilslutt innlegges. Nå ønsker jeg dere masse lykke til me ruging. Jeg har inntatt redet i sofaen og ruger nå på en liten eskimo. Tenker på dere og kos dere me tiden fremover:)

  SvarSlett
 2. Det høres ikke godt ut altså!
  Likevel så håper jeg du har noen uker til med plager før du er på bedringens vei :-)

  God helg!

  SvarSlett
 3. Anonym: Tusen takk! :D Er kjipt med overstimulering, i sær når det går så langt at det fører til sykehusinnleggelse. Men godt at de tok vare på deg :D

  Da kjenner du godt til de fantastiske menneskene som jobber på avdelingen. :D

  Sofaen er både min og din beste venn i tiden fremover. Lykke til med rugingen av eskimoen. :D
  Hvor lenge er det siden du har hatt innsett?

  SvarSlett
 4. Malene: Nei, det er ikke noe særlig, men kunne ikke vært mer enig med deg! ;)

  Måtte jeg få enda mer vondt i tiden fremover :D (så lenge det er et tegn på at spiren har klamra seg fast)

  God helg til deg også, og nyt finværet. :D

  SvarSlett

Tusen takk for at du skriver noen ord til oss :)